Första inlägget och lite introduktion

Sockerdetektivens motto är: Våga vägra socker!

Jag kan förstå att det är svårt att tacka nej till socker om man är van vid att få i sig mycket av den varan dagligen, men samtidigt så har jag väldigt svårt för att förstå varför man tillåter sig själv gå så illa mot sin kropp som man ju faktiskt gör genom att äta mycket socker.

godis

Visst, det kan säkert handla om att man inte är så intresserad av matlagning, eller att man inte har sp mycket ork och tid och då blir det lätt pizza, godis och läsk till middag, men det finns ju så väldigt många maträtter man kan äta som är utan massor av socker och som går snabbt, så egentligen är inte det en godtagbar ursäkt heller.

Våga be om hjälp!

Det som jag kan tänka mig är det jobbigaste om man vill gå från att äta mycket socker till att bli sockerfri är väl att resten av familjen och kanske även ens vänner och bekanta även de äter onyttig mat. Att ta sig igenom denna typ av livsförändrande resa kan vara svårt att göra på egen hand, så det är nog smart att hitta någon i sin närhet som man kan ta hjälp från.

Det är såklart väldigt lätt för mig att säga att det är bra att göra sig av med sockret i livet, då det är en självklarhet för mig att äta så lite socker som möjligt, men jag är såklart inte perfekt utan även jag har mina fel och brister. Jag snusar ibland, vilket ju inte alls är bra det heller och sedan tar jag ett glas vin då och då och inte heller alkohol är ju särskilt bra, varken ur sockerperspektiv eller ur välmåendeperspektiv rent allmänt.

Hitta en bra balans

Jag tror att det viktigaste i livet är att man hittar en balans där ett visst litet intag av socker, alkohol, snus eller något annat som gör att man njuter lite extra ska få finnas med. Vad jag absolut inte tror på är att det skulle vara sunt och bra att trycka i sig vitt socker i alla möjliga former dagarna i ända.

Jag tycker att det är otroligt konstigt att det fortfarande äts så mycket mat och annat som innehåller massor av socker då vi idag har så bra koll på hälsa och kost jämfört med hur det var tidigare.

Idag är detta information som finns för alla att ta del av, men det verkar som att vissa bara blundar, eller kanske de struntar i det och tänker att de endast lever en gång och att de då ska ta i från tårna och trycka i sig socker i alla tänkbara former? Jag vet inte, men det är helt klart lite märkligt.

Ändra synen på belöning

Det här med att ändra sin syn på vad exakt det är man ska ”unna sig” är såklart svårt om det man är van vid att ge sig själv som belöning är onyttigheter som godis, kakor, chips, läsk, öl, pommes med kött och bea och annat obegripligt så är det svårt att börja ge sig själv sådana saker som verkligen kommer att få en att må bättre, men det är ju värt ett försök, eller hur? Våga vägra socker ett tag så ska du se att du kommer att må mycket bättre!